Pasieka Łapiński

Najlepsze miody Podlasia

Produkty: miody, pyłek kwiatowy, propolis, świece....

Miód wierzbowy

Miody Wierzbowe

Cechy: jasnożółty, delikatny, charakterystyczny smak, szybko krystalizuje się

Wskazany na schorzenia: reumatyzm, serce, przeziębienia

W sprzedaży od maja.

Miód Wielokwiatowy - Mniszkowy

Miody wielokwiatowe mniszkowe Cechy: jasnożółty, bardzo delikatny smak, szybko krystalizuje, naturalna drobno-krystaliczna konsystencja kremowa. Klienci nazywają ten miód "puszystym i aksamitnym"

Wskazany na schorzenia: wątroba i drogi żółciowe, serce i układ krążenia, stany zapalne dróg oddechowych.

W sprzedaży od czerwca.

Miód Wielokwiatowy - Leśny

Miody wielokwiatowe leśne Cechy: szarożółty, szarozielony, szarobeżowy. Delikatny miodowy smak. Krystalizuje około 1 miesiąca. Pozyskujemy szczególnie dużo tego miodu i jest naszym podstawowym surowcem do produkcji miodów pitnych

Wskazany na schorzenia: górne drogi oddechowe, mięsień sercowy, wyczerpanie fizyczne i psychiczne

W sprzedaży od lipca.

Miód Lipowy

Miody lipowe Cechy: złotożółty, białożółty, silny charakterystyczny smak i aromat

Wskazany na schorzenia: górne i dolne drogi oddechowe, serce i układ krążenia, układ nerwowy, stres

W sprzedaży od sierpnia.

Miód Stuliszowy

Miody stuliszowe Cechy: miód pochodzi z byliny żółtokwitnącej na przełomie lipca i sierpnia. Spokrewniony z rożlinami z rodziny krzyżowych jak rzepak, gorczyca, łopucha. Jasnobursztynowy, szybko krystalizujący. Lekko kwaśny, smak mierny ale w domieszce z wielokwiatowym lub lipcowym bardzo smaczny - i taki sprzedajemy.

Wskazany na schorzenia: Przeziębienie, działania odtruwające, choroby serca i naczyń krwionośnych.

W sprzedaży od sierpnia.

Miód Wielokwiatowy - z lipca

Miody wielokwiatowe z lipca Cechy: żółtoszary, aromatyczny, miodowy smak.

Wskazany na schorzenia: stany alergiczne dróg oddechowych, wyczerpanie fizyczne i psychiczne, serce i naczynia krwionośne.

W sprzedaży od sierpnia.

Miód gryczany

Miody gryczane Cechy: brązowy. Bardzo silny aromat i charakterystyczny ostry smak. Z tego powodu ma zdecydowanych zwolenników i przeciwników. Na tym miodzie można zrobić wspaniały krupnik, który pity na gorąco umożliwia wypocenie się osobie przeziębionej. To jeden z najwartościowszych polskich miodów.

Wskazany na schorzenia: Układ krążenia, miażdżyca, wątroba - działanie odtruwające, niedokrwistość z niedoboru żelaza.

W sprzedaży od sierpnia.

Malina + gryka

Miody gryczane Cechy: jasnorązowy, aromat gryki wyczuwalny.

Wskazany na schorzenia: przeziębienia

W sprzedaży od sierpnia.

Spadziowy

Miody spadziowe Cechy: ciemnoszary do czarnego, łagodny w smaku, mało słodki, bardzo smaczny.

Wskazany na schorzenia: Dolne i górne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki, , choroby serca i naczyń, nerwice.

W sprzedaży od października.

Wrzosowy

Miody spadziowe Cechy: jasno lub ciemno brunatny, mało słodki, czasem miewa lekką goryczkę. Charakterystyczny aromat i smak. Jedyny polski miód zawierający pektyny. Ma galaretowatą konsystencję, która zanika po krystalizacji. Bardzo pracochłonny miód do odwirowania z plastrów i odcedzenia z okruchów wosku.

Wskazany na schorzenia: Nerki i drogi moczowe, gruczoł krokowy, kamica nerkowa. Stany zapalne jamy ustnej i gardła. Stany zapalne żołądka i jelit.

W sprzedaży od października.