Cechy: jasnożółty, delikatny, charakterystyczny smak, szybko krystalizuje się
Wskazany na schorzenia: reumatyzm, serce, przeziębienia
W sprzedaży od maja.
Cechy: jasnożółty, bardzo delikatny smak, szybko krystalizuje, naturalna drobno-krystaliczna konsystencja kremowa. Klienci nazywają ten miód "puszystym i aksamitnym"
Wskazany na schorzenia: wątroba i drogi żółciowe, serce i układ krążenia, stany zapalne dróg oddechowych.
W sprzedaży od czerwca.
Cechy: szarożółty, szarozielony, szarobeżowy. Delikatny miodowy smak. Krystalizuje około 1 miesiąca. Pozyskujemy szczególnie dużo tego miodu i jest naszym podstawowym surowcem do produkcji miodów pitnych
Wskazany na schorzenia: górne drogi oddechowe, mięsień sercowy, wyczerpanie fizyczne i psychiczne
W sprzedaży od lipca.
Cechy: złotożółty, białożółty, silny charakterystyczny smak i aromat
Wskazany na schorzenia: górne i dolne drogi oddechowe, serce i układ krążenia, układ nerwowy, stres
W sprzedaży od sierpnia.
Cechy: miód pochodzi z byliny żółtokwitnącej na przełomie lipca i sierpnia. Spokrewniony z rożlinami z rodziny krzyżowych jak rzepak, gorczyca, łopucha. Jasnobursztynowy, szybko krystalizujący. Lekko kwaśny, smak mierny ale w domieszce z wielokwiatowym lub lipcowym bardzo smaczny - i taki sprzedajemy.
Wskazany na schorzenia: Przeziębienie, działania odtruwające, choroby serca i naczyń krwionośnych.
W sprzedaży od sierpnia.
Cechy: żółtoszary, aromatyczny, miodowy smak.
Wskazany na schorzenia: stany alergiczne dróg oddechowych, wyczerpanie fizyczne i psychiczne, serce i naczynia krwionośne.
W sprzedaży od sierpnia.
Cechy: brązowy. Bardzo silny aromat i charakterystyczny ostry smak. Z tego powodu ma zdecydowanych zwolenników i przeciwników. Na tym miodzie można zrobić wspaniały krupnik, który pity na gorąco umożliwia wypocenie się osobie przeziębionej. To jeden z najwartościowszych polskich miodów.
Wskazany na schorzenia: Układ krążenia, miażdżyca, wątroba - działanie odtruwające, niedokrwistość z niedoboru żelaza.
W sprzedaży od sierpnia.
Cechy: jasnorązowy, aromat gryki wyczuwalny.
Wskazany na schorzenia: przeziębienia
W sprzedaży od sierpnia.
Cechy: ciemnoszary do czarnego, łagodny w smaku, mało słodki, bardzo smaczny.
Wskazany na schorzenia: Dolne i górne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki, , choroby serca i naczyń, nerwice.
W sprzedaży od października.
Cechy: jasno lub ciemno brunatny, mało słodki, czasem miewa lekką goryczkę. Charakterystyczny aromat i smak. Jedyny polski miód zawierający pektyny. Ma galaretowatą konsystencję, która zanika po krystalizacji. Bardzo pracochłonny miód do odwirowania z plastrów i odcedzenia z okruchów wosku.
Wskazany na schorzenia: Nerki i drogi moczowe, gruczoł krokowy, kamica nerkowa. Stany zapalne jamy ustnej i gardła. Stany zapalne żołądka i jelit.
W sprzedaży od października.